به گزارش میمتالز، اسماعیل کاظمی درباره وضعیت مصالح ساختمانی و عرضه سیمان در بازار گفت: مشکل اصلی مصالح ساختمانی، سیمان است و فارغ از مساله کمبود و مدیریت برق برای تولید سیمان، نحوه توزیع سیمان به شکلی که وارد بورس شده وضعیت سیمان را دچار مشکل کرده است.
رئیس اتحادیه مصالحفروشان گفت: مخالفتی برای ورود سیمان به بورس کالا نداریم، ولی سازوکار بورس مهیا نبوده است و اینکه بهصورت خام وارد بورس شده باعث به وجود آمدن اثرات بسیار نامطلوب در بازار شده است که بر روی قیمت تمامشده ساختمان و سایر سطوح مصالح ساختمانی نیز اثر میگذارد.
وی افزود: اساساً نحوه بورس غلط است، زیرا زمانی میتوانیم وارد بورس شویم که به تولید کامل رسیدهایم، ولی در حال حاضر با توجه به کسری برق زمان مناسب برای ورود به بورس نبوده و بهاشتباه و تعمداً این کار صورت گرفته که قیمت سیمان افسار گسیخته شود.
کاظمی در ادامه گفت: معنای کلی بورس کشف قیمت است یعنی زمانی که تولید کافی بوده و بر عرضه غالب است و کشف قیمت به این معنا نیست که قیمت افسارگسیخته افزایش پیدا کند.
رئیس اتحادیه مصالحفروشان افزود: برای اینکه کشف قیمت کنند و زیر قیمت کالایی را نفروشند وارد بورس میشوند عرضه در بورس میتواند رقابت بورسی ایجاد کند تا مصرفکننده با قیمت درست و صحیح کالا را خریداری کند نه اینکه قیمت سیمان بعدازاین که ۴۰ درصد در ابتدای سال ۱۴۰۰ افزایش پیدا کرد وارد بورس شود و در حال حاضر از طریق بورس حداقل سه برابر قیمت قبل شده است.
وی اظهار کرد: استاندارد، نیز نسبت به شرکتهای بتنی و تولیدکنندگان بتن و قطعات بتنی شاکی است، زیرا باعرضه بورس هرکسی میتواند کالا خریداری کند و شرکتهایی که فاقد استاندارد هستند نیز بتن و قطعات بتنی تولید میکنند و این صدمه بسیار جبرانناپذیر به پیکره ساختمانها وارد میکند که متأسفانه تابهحال ترتیب اثر داده نشده است.
کاظمی تأکید کرد: دو هفته پیش در حضور وزیر صمت در مورد این مسائل بحث شد و قرار نبود به این نحوهای که هماکنون اتفاق افتاده این مساله هدایت شود، ولی متأسفانه مسیر نامطلوب و ناسازگار خود را طی میکند و امیدواریم وزیر جدید تصمیم مقتضی و مطلوب برای این امر بگیرد.
رئیس اتحادیه مصالحفروشان گفت: تا این موضوعات مطرح میشود انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان بلافاصله دانسته یا ندانسته مطالبی را میدانند، زیرا موجودی کلینکر (ماده اصلی اولیه تولید سیمان) کارخانهها را در شش ماه پیش تخلیه کردند و سه ماه اولیه سال ۱۴۰۰ نیز سه میلیون و ۳۰۰ هزار تن را بهغلط صادر کردند درصورتیکه میدانستند این مشکلات به وجود آمده است.
کاظمی در ادامه بیان کرد: باید این مقدار را نگه میداشتند و با توجه به برق کمتری که به کارخانهها واگذار میکنند این مقدار را تولید و به بازار عرضه میکردند، زیرا ساختوساز آنچنانی نداریم بنا براین تعمداً این کار را انجام دادند و باقیمت تُنی ۳۰۰ هزار تومان این صادرات صورت گرفته که اصلاً نسبت به قیمت داخلی به صلاح و صرفه نیست.
وی اذعان کرد: کارخانهها نداشتن موجودی کلینکر را، به شکلی هدایت کردند و از طرفی هم با مدیریت شدن و کمبود برق به مشکل کسر تولید برخوردند که این کسر تولید قیمت سیمان را بیحساب و کتاب افزایش میدهد و هر چه سریعتر باید قیمت مطلوب برای سیمان در نظر گرفته شود و شبکه توزیع ذیصلاح برای موضوع توزیع مطرح شود تا به نتیجه کافی برسیم، زیرا عرضه بر تقاضا غالب است.
کاظمی تأکید کرد: در تولید سیمان ظرفیت ادعایی ۸۸ میلیون تن را داریم، ولی هیچوقت به این ظرفیت نرسیدهایم و این اتفاق صورت نگرفته است ماکسیمم (بیشتر) تولید ۷۰ میلیون تن بوده است که حدود ۱۰ میلیون تن آن شامل کلینکر و سیمان بوده که صادرشده است.
رئیس اتحادیه مصالحفروشان گفت: مصرف داخلی کشور نیز با توجه به بافتهای فرسوده تهران و مراکز استانی که وجود دارد رشد پیداکرده همچنین مصارف دیگری، چون راهسازی که قسمتی از آن باسیمان انجام میشود؛ بنابراین کارخانهها میزان مصرفی داخلی سیمان را باید بیشتر در نظر بگیرند تا کمبود و خلاء تولیدی پیش نیاید و اگر از سالی کلینکر باقی ماند حداقل تا دو سال نگهداری کرده و بعد اگر لازم نبود صادرات کنند نه اینکه موجودی انبار را تخلیه کنند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر افراد غیرضروری که کد سجام دارند از بورس، کالا خریداری میکنند به مصرفکنندگان سیمان و واحدهای مویرگی، توزیع سطح کشور میفروشند.
کاظمی تأکید کرد: تا پایان نیمه دوم سال ۹۹ مدعی بودند که سیمان بر روی دست ما مانده و واقعاً هم این اتفاق صورت گرفته بود حتی تخفیفاتی نیز میدادند تا سیمان جذب شود، ولی یک مرتبه نمیدانم چه اتفاقی افتاد و این سناریو را مهندسیشده تهیه کردند که به بازار تزریق کنند و قیمت سیمان نیز افسارگسیخته افزایش پیدا کند.
منبع: خبرگزاری میزان